Emelie Roos

- blockflöjtist med många strängar på sin lyra.

 

Emelie Roos fick sin musikaliska grund lagd i skånska Höör. Här började hon som femåring med violin och spelade sedan under hela uppväxten flera instrument, sjöng och stod på scen, som solist i ensembler och orkester, i genrer från opera och klassiskt till folkmusik och jazz.

 

Emelie har studerat blockflöjt för professor Dan Laurin vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn samt vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, där hon tog sin Masters 2003. Hon komplementerade med en pedagogisk examen från Kungliga Musikhögskolan 2005.

 

Emelie har engagerats av Drottningholms slottsteaters barockorkester (2007-2009), Malmö Opera, Musik i Syd, Musik i Västernorrland, Arte Dei Suonatori (Polen) och Vadstena Akademien. Emelie har en rad sceniska produktioner bakom sig, i vilka hon kombinerat att spela flöjt med att agera. Emelie bedriver även en rik frilansverksamhet som solist och kammarmusiker med egna ensembler och projekt.

 

Emelie är även engagerad i att sprida den tidiga musiken till yngre generationer. Hon har t.ex. varit musikalisk ledare för uppsättningar av barockopera med gymnasieungdomar på estetiska programmet i Malmö, och fyra år i rad varit projektledare för Mirakelfestivalen - en festival med tidig musik-tema för barn och unga på Malmö museum.

 

Emelie är flerfaldigt belönad med stipendier från Musikaliska Akademien. 2008 mottog Emelie dessutom ett stipendium ur drottningens hand för sina insatser som scenisk blockflöjtist i uppsättningen av L'Orfeo på Drottningholms slottsteater.

 

Emelie har tillsammans med Kanerva Juutilainen och Dohyo Sol startat Magnhilds Magnifika Barockensemble och föreningen Höör Barock. Dessa verkar med målet att arrangera Höör Barockfestival. Festivalen sjösattes sommaren 2012 och kommer igen 14-16 juni 2013. Läs mer på www.hoerbarock.se

 

Tidigare har Emelie varit ordförande i föreningen Classic Lounge i Malmö, som arrangerar nyskapande konserter med unga klassiska artister. www.classiclounge.se

 

 

 

 

 

 

 

 

Emelie Roos

Emelie Roos